Adjöss goodbye gamla trista kontorshotell, byggda i industrialismens rationella anda. Välkommen mjuka, vackra, energirika Workspaces designade för människor med ambitioner. Arbete är inte en plats, det är något man gör.

Office place har blivit work space och ännu en revolution sveper fram över världen.

Många pratar om det, men förbluffande få vet något om det. Eftersom Europa ligger efter USA i denna trend, hämtar vi lite fakta från just USA – så vi vet vad vi har att vänta.

– Sedan år 2010 har antalet enmansföretagare växt med 4 miljoner.

– Totalt sett är 25% av kunskapsarbetarna egna företagare, år 2020 spås 40%!

– Men varför inte, 80% av USA större företag påstår sig anlita dessa ”contingent workers”, här växer det fram en jättemarknad för enmanskonsulter.

Var ”sitter” då dessa kunskapsarbetare?

En del arbetar från hemmet, en del från cafeer och lounger men de flesta arbetar hos kund. Dock växer behovet av en hemvist utanför hemmet; en hemvist för sociala och intellektuella aktiviteter, events, möten, konferenser, AW mm. Bara ”trevlig gemenskap” räcker inte, man vill vara på ett ställe där man utvecklas, växer och blir ständigt lite bättre. Därför växer antalet Co-working-ställen och Hybrida Workspaces (där man värdesätter en mix av olika företag som representerar olika branscher, storlekar, mognadsfaser etc) i raketfart.

USA:

År 2005 fanns 0 st co-working ställen i USA

År 2011 fanns 650 st

År 2015 finns flera tusen.

Europa:

År 2002: När Pier Mucelli öppnade sitt EOffice i SoHo London, visste han att han var nummer två i Europa. Det fanns redan ett ställe som funnits sedan våren 2000, det låg i Stockholm och hette United Spaces.

Det som driver Framtidens Sätt Att Arbeta är den nya mobila tekniken, den nya generationens värderingar med bl a kravet på work/life –balance, hållbarhet & the sharing economy där vi delar på resurserna. Men också ett tydligt fokus på innovation och utveckling och det globala perspektivet redan från start.

Det är inte bara nya arenor (work spaces) som dyker upp lite varstans, vissa hotell – såsom CitizenM och Marriott –  har hängt på trenden och erbjuder shared space.

Även vissa stora företag väljer att låna ut sina tomma ytor: Verizon, Accenture och RBS är exempel på detta.

Det ekar tomt på kontor idag, snittbeläggningen lär vara runt 35% vilket gör kontor till en slösaktig miljöbov och energitjuv. Med aktivitetsstyrt arbetssätt reducerar man nu ytor på företagen med ca 30-40%, men den stora vinsten är inte kostnadsbesparingen, det är det nya sättet att jobba; collaborativt, öppet, lärande.

Att det bubblar därute kring workspace är fullkomligt klart. We work, ett co-working koncept i USA med 25 arenor, tog häromdagen in SEK 2,5 miljarder för sin expansion och värderas därmed till SEK 40 miljarder totalt sett. En för de flesta betraktarna en obegriplig summa, när Nasdaq-noterade Regus – som finns på 2.000 ställen(!) – värderas till bara hälften. Nya ekonomin vs gammel-ekonomin? Bubbla eller insikt? Oavsett rimligheten i värderingen, har de mindre företagarna blivit sedda och fått en skön revansch.

Välkomna till vår blogg om Framtidens Sätt Att Arbeta.

Göran Garberg
Founder and partner
United Spaces Network Offices